Активности

Активности в района на къща за гости Старото Гнездо
Каяци, Каякинг в язовор Студен кладенец
Каякинг в яз. Студен кладенец

Обичате ли водата и гората? Привличат ли ви Източните Родопи с техните язовири и дива природа? Ако освен това ви вълнуват и живописни залези и панорамни гледки - това е вашата програма. Почивката е активна и в същото време подходяща за тези, които за първи път ще се качат в каяк, гребане с каяци в езерните води на Студен кладенец!

Студен кладенец е един от трите язовира по поречието на река Арда и един от най-големите в Източните Родопи. С дължина 28 км, набразден от живописни заливи, скални откоси и пясъчни наноси, той се отличава с изключителна красота и богато биоразнообразие. Корморани, патици и пеликани населяват езерните води, а колонии белоглави лешояди обитават високите скали на защитените местности Големият сипей и Юмрук кая. Сърни и елени от дивечовъдното стопанство "Студен кладенец" на южния бряг се разхождат покрай прохладните брегове.

Ниво: Лесно, подходящо за деца с продружител 
Продължителност: Около 5 часа
Цена: 50.00 лева за възрастен
Включено: Водач, наем каяци, екипировка

 

Каякинг по река Арда, Маджарово
Каякинг в по река Арда от Маджарово до с. Бориславци

Турът се извършва при ниски води на реката, безопасен е, и е подходящ за деца над 5 годишна възраст.

Това е приключение, което е подходящо както за опитни каякари, така и за хора, които никога не са се качвали на каяк. Маршрутът минава през едни от най-красивите места в България с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района. Започваме с кратък инструктаж на плажа, до колонията на белоглавите лешояди. След малко гребане „на място” в меандъра на р. Арда, за свикване с каяка, се впускаме във вълшебното приключение. През цялото време над главите ни се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл във всеки каяк се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. Нашите водачи имат енциклопедични познания за геологията и биоразнообразието в района. На няколко места спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали, аметисти.

Турът с двуместен каяк стартира всеки ден в 9:30, от паркинга в близост до Природозащитен център Източни Родопи, непосредствено до моста на р. Арда. Дължината на маршрута е 7-11 км. (в зависимост от Вашето желание), около 2-3 часа гребане. Общата продължителност с транспорта на място, инструктажа и почивките е около 4 часа.

Ниво: Лесно до средно, подходящо за деца с придружител
Продължителност: Около 4 часа (7-11 км)
Цена: 60.00 лева на човек
Включено: Водач, наем каяци, екипировка, транспорт обратно до началната точка
Политика за деца: от 5 до 7 годишни - безплатно. От 8 до 14 годишни - 50% отстъпка.
Моля свържете се директно с организатора на тура - Марин Куртев 0887 941 698

 

Колоездене в Родопите
Колоездене в Родопите

Ако обичате разнообразието, това е точно за вас. Радвайте се на щедри на живописни гледки и причудливи скали, на планини и води, на традиции и фолклор - всичко смесено в едно истинско преживяване. Очакват ви активни дни и незабравими нощи в Източните Родопи - да им се насладим заедно!!

Натовареността е средна до висока, задължително е да имате опит в планинското колоездене. Не забравяйте да вземете със себе си доброто настроение!

Цената е според броя участници и продължителността на тура.
Моля свържете се с нас за повече подробности.

 

ТЪРСЕНЕ НА МИНЕРАЛИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ около Маджарово
Търсене на Минерали и полускъпоценни камъни

Турът е целодневен и може да се проведе в районите около гр. Маджарово и яз. Студен кладенец. Известни са ни минералните находища и познаваме геологията на района. Това приключение е подходящо както за малки, така и за големи групи. Търсенето на полускъпоценни камъни се прави през цялата година, но най-подходящото време е края на март и началото на април, след зимните месеци.!

По време на нашата обиколка виждаме най-големите срутища в България и абразивните кладенци на р. Арда. В призматичното изветряне на скалите около яз. Студен кладенец намираме причудливи форми на халцедон и всевъзможни видове ахати. В речното корито на Арда откриваме планински кристал, зелен и червен яспис, опал, вкаменено дърво, опализирани корали, стриди и други вкаменелости. Във вулкана на гр. Маджарово се намират едни от най-добрите находища на жилен аметист, който можем да намерим и „обработен” в меандрите на Арда.

Цена: 250.00 лв. за водач.
Може да се свържете директно с организатора на тураМарин Куртев 0887 941 698


Заповядайте в Къща за гости Старото Гнездо

Заповядайте и се насладете на Вашата почивка сред природата на Източните Родопи в гр. Маджарово, усамотените плажове по р. Арда, разходете се до светилищата и калета в района, обиколете популярните маршрути пеша или с колело, проучете живота на грабливите птици и биоразнообразието в района.

Контакти